Om nu bra kommunikation är kommunikation som fyller sitt syfte och myter är EN form av kommunikation så är en bra myt en som motverkar existentiell tomhet i människor. Precis liksom jag tidigare skrivit om i samband med PR-utvärdering så kan det vara meningsfullt att skilja mellan slutresultatet av kommunikationen och dess "verkningrad". (Attans att det inte finns nåt vettigt sätt att översätta Performance…)

För att återvända till exemplet med skönhetstinkturen i förra delen så är det möjligt att slutresultatet av den gamla och den nya reklamen för tinkturen var god försäljning i båda fallen. Det som skiljer dem åt är verkningsgraden på olika publiker. Den gamla reklamen riktar sig nästan uteslutande till förnuftet (ordet "beprövad", textbaserad annons etc). Det har större chans att fungera i ett samhälle där man inte var långt när lika reklamvan som de flesta nuvarande publiker är.

Nu menar jag inte att tok-förenkla (lite kanske…), men den skiljer sig från moderna tinktur-annonser som har de en tendens att vara a) bildbaserade och b) rikta sig till andra mänskliga fakulteter än förnuftet. And there´s´a good reason for it…

Fortsättning följer…

Advertisements