Sofia Myrevik och Desirée Maurd på PrimeM2 respektive Prime spanar att första generationens bloggare nu börjar "blogga av" och ger fyra förslag på fortsatt utveckling inom bloggosfären. De kändisar som var tidigast ute att använda bloggen som plattform för att profilera sig, som Fredrik Virtanen och Linda Skugge slutar nu. Sofia och Desirée menar att det allt starkare kravet på "öppenhet" och ständig uppdatering ställer för tuffa krav. Och att bloggandet nu blivit var mans syssla och alltså inte ger samma status som tidigare.

Klart att opinionsbildande journalister har tröttnat när varenda förortsmorsa har en egen blogg

De spår dock att kändis-bloggarna förmodligen kommer att komma tillbaka om än i annan form. Kanske hemligare eller i form av kortare blogg-projekt i samband med en lansering av något. De fyra trenderna de förutspår är:

Tätare nätverk – bloggarna kan slås samman till exklusiva och lösenordsskyddade grupper såsom Asmallworld eller den för en tid sen så hajpade Elit-listan.

Djupare, nischat och temporärt – som en reaktion på ökat utbud ökar efterfrågan på mer sällan uppdaterade, men djupare bloggar. Matbloggen blir en kaffeblogg eller cupcakeblogg med deras egna ord.

Foto och video – hålls än så länge tillbaka endast av tillgången på riktiga uppkopplade multimediamobiler.

Kortare och ännu snabbare – Twitter och Jaiku går i bräschen för den yngre generationens krav på ännu mer omedelbar kommunikation; det är mer intressant vad mina kompisar gör nu än vad de gjorde nyss.

Själv tror jag att bloggandet som ett sätt att arbeta med sin egna personliga utveckling á la Mia Thörnbloms jag-e-bra-boken är ytterligare en trend som kommer . Som en reaktion på bloggandet som ett sätt att ventilera negativa känslor som exempelvis att  ha ångest. Det går ju dock minst lika bra att vända på steken och coacha sig själv genom att endast skriva positiva tankar. Att skriva har alltid varit ett sätt att konstruera sin egna mentala och därmed snart reella verklighet. Läs t ex Fredriks eminenta reflektion på Kajen.

Advertisements