Nyss kom uttrycket emotionell bandbredd upp i samtal med Erik Starck, vd för nåbarhetsföretaget Glocalreach. Emotionell bandbredd är hur mycket emotionell kommunikation (känslor och sånt däringa, ni vet) som ryms i formatet. Mest  ryms i face-to-face kommunikation och minst i typ SMS. Om man är emotionell snål väljer man alltså att SMS:a före att ringa nån, vilket förklarar att många fjortisar använder SMS för att fråga chans och göra slut. Nu pågår en intressant diskussion på flera bloggar om sociala nätverk, webben och emotionell bandbredd.

Johanna Look kopplar tillsammans med Fredrik resonemanget till Facebook, som hon träffande kallar ett "kolla vad många jag känner eller nästan känner-forum".  Nätet och mobilerna (de digitala kommunikationskanalerna) har gett oss alternativet med LÄGRE emotionell bandbredd i förhållande till de analoga. Därmed har tröskeln för ytliga sociala bekantskaper minskats. Och samtidigt tillåtit oss att mingla 24/7 utan att bli alkoholister eller matta ut oss med småprat.

Resultatet? Som att spetsa bålen på skolfesten – det lossar förvisso tungans band till örats förtret, men också hjärtats till själens fromma.

Advertisements