Det började som en skakning på nedre däck… Idag i SvD kan man läsa om Googles jättesatsning på gratis operativsystem för mobiler. På det viset öppnar de både för ökat antal sökningar i deras sökverktyg och dessutom för en enorm ny annonskanal för sina annonser. Och detta bara några veckor innan jag lyssnade på Steve Ballmer prata om framtidens annonsering. Bland annat hur de ansåg sig ha ett försprång i och med att de redan har Windows Mobile.

I samma SvD stod en liten notis med rubriken "Vinst blev till förlust för SvD".

Aftonbladet redovisade ett katastrofresultat när norska mediekoncernen Schibsted presenterade sin tredje kvartalsrapport i fredags. Även mediehuset SvD backade.

Samtidigt ökade annonsintäkterna för papperstidningen av SvD med 14% och även upplageintäkterna med 3%. Är det så att SvD och Aftonbladet investerar sig till förlust nu? Det kan nog behövas om den övergripande trenden är att annonsintäkterna minskar för de traditionella papperstidningarna. För en otroligt läsvärd analys – läs Joakim Jardenbergs summering av det föredrag han höll på Daytona Sessions i tisdags.

Min gissning är att konkurrensen om annonsörernas pengar i rasande fart kommer att ske med hjälp av kunskap om mottagarna. Här ligger förstås annonsförmedlare som Google sjuuukt långt före de traditionella mediehusen eftersom de har såna oerhörda mängder i princip gratis data om användarnas intressen. De traditionella mediehusen har dock genom sina webbtidningar en halvan av lösningen – där kan de genom teknisk webbanalys analysera vad deras läsare är intresserade av. De saknar dock den andra halvan – att knyta användarbeteendet till enskilda individer.

I och med att de sociala medierna kopplas ihop med de traditionella börjar det dock bli möjligt att ta reda på åtminstone vilka som är de mest engagerade läsarna och vad de uppmärksammar. Här finns det förmodligen en fin-fin möjlighet för de traditionella medierna att vässa sitt sälj med hjälp av detaljkunskaper om sina digitala mottagare. Än så länge tror jag dock att volymerna är för små för att man ska kunna bygga upp vettiga kvantitativa  målgruppssegment. Med redan mindre kvalitativa målgruppssegment är förmodligen bättre än att enbart sälja på räckvidd – särskilt som det ju inte utvecklats nån ny standard motsvarande Orvesto-måttet för tradtionella medier på nätet än.

Advertisements