Tags

, , ,

Jag tror inte att någon kan äga en idé. Idéer uppstår i mellanrummet mellan människor – ju fler människor och desto större olikheter mellan dem desto bättre.

Ju större olikhet det är mellan de inblandade människorna desto mer energikrävande är processen att samla ihop pusselbitarna. Retorikproffsen Anna eller Petra på Ingeborg och Lundeborg har skrivit en intressant reflexion om detta. De kallar det för Doxaterrorism när någon kommer med en synvinkel som är i det närmaste smärtsam för andra att infoga i sin världsbild och exemplifierar med Gudrun Schyman som kallade män för Talibaner. Går man så långt tenderar det att slå tillbaka på den som förde in synvinkeln.

Idéorsakad skallebank
När jag påbörjade min magisteruppsats (efter tredje gången lät jag den gå) ville jag skriva om Leon Festingers teori om kognitiv dissonans och exemplet med euroomröstningen. Den gode Festinger hade en enkel och brilljant idé som naturligtvis inte var hans – men hans sätt att kommunicera den var väldigt bra. Man kan se idéer och koncept som små bubblor som är hopkopplade i nätverk (hmm… bloggkartor?) med olika emotionell laddning. Med ålder och ohejdad vana blir de här bubbel-nätverken stela och försöker en ny idébubbla med annan emotionell laddning (ex Talibaner i svenska ögon) finna fäste reagerar de övriga som anti-kroppar. Ut! Och det kvickt!

Minds are changing faster…
Att förändra föreställningsvärldar tar tid. I Sverige finns det idag ett antal personer som arbetar aktivt och energiskt för att förändra föreställningsvärlden om medielandskapet. Människor som Brit Stakston, Niclas “Deepedition” Strandh, Joakim Jardenberg, Annika Lidne, Björn Falkevik, Richard Gatarski, Fredrik Wass (som häktade på idébubbland Molnet i många människors huvuden), Mymlan-Sofia m fl. Det är ingen lätt match. Men de nya medierna och sätten att använda dem är en trend – och sådana vinner i långa loppet mot anti-trender som att t ex hävda att bloggar bara består av struntprat.

Blanda inte ihop dig själv med dina reaktioner!
För egen del ser jag det mesta genom psykologiska galsögon. Anti-trenderna är helt enkelt projiceringar och andra försvarsmekanismer som aktiveras på grund av den smärtsamma upplevelsen av att behöva justera sin föreställningsvärld (kognitiv dissonans på akademiska). De flesta människor brukar överkomma att leva sina försvarsmekanismer. Utslagna människor i samhället hör tackomochlov till undantagen. Tack vare Internet sprids dock nya idéer med sån fart att våra föreställningsvärldar är under ett mycket starkare och konstantare tryck än tidigare i historien. Det gör allas föreställningsvärldar mer och mer flexibla och därför mottagliga för nya idéer. Så nu går snabbare än förr. Att förändra bilden av företagande och kapitalism tog 30 år för fd SAF. Nu skulle samma konsstycke kunna göras på betydligt kortare tid.

Är du påläst, uppkopplad och konversant lille vän?
Och jag tror vi redan börjar se nätokratin formeras. Läs Bard och Söderqvist om du inte redan gjort det. Eller Annika Lidnes bok från 1996.

Every new idea and invention in the world was produced by combining old ideas to form new ones. There was never a new idea. As a matter of fact the Laws of Quantum Physics now tell us that everything, ideas included, that ever was,
By asking yourself questions you are asking the Quantum Ocean, Mind of God. When you start asking yourself questions you will discover valuable information stored in your subconscious, mind (Quantum Ocean.)

/Ellis Peterson AKA Ragnar Storyteller

Advertisements