Tags

, ,

Det var en intressant konversation på Twitter nyss som började i att definiera Centerpartiets uttryck Bonde 2.0, men som övergick till att handla om huruvida det vore bra att ha sina foldrar på webben om man pratar 2.0. Det hade Centerpartiet, visar historien:

Folder 2.0

Min personliga erfarenhet av att coacha Centerpartister ut på sociala webben får mig att vilja kommentera. I min värld så försökte jag just få partisterna att ta klivet från webben 1.o till 2.0 och kanske börja smaka lite på 3.0 också. Kalla mig en idiot, men så här ser jag på webbens evolution:

1.0 var Biblioteket
Man skapade en hemsida med en adress dit folk gick för att få information. Tänket är att sända information till en mottagare som passivt konsumerar den t ex i form av kontaktuppgifter, statiska texter om sånt som inte ändras, som t ex partiprogram. För detta ändamål uppfanns formatet PDF.

2.0 var Fikarummet
Man skapade en digital identitet som folk kan följa och ha en relation med. Tänket är vara digitalt närvarande så att man kan prata om saker med andra. För att människor lättare ska kunna prata om saker så uppfanns kommentarsfunktioner och användarkonton på behållare för dokument (t ex Slideshare),
foton (t ex Flickr) och video (t ex YouTube). Vanan att alltid bifoga länkar till det man pratar om är också en konsekvens av 2.0-tänket.

3.0 är Den Digitala Assistenten
Eller vad man nu ska kalla konsekvensen av den semantiska webben. Det som började med sökmotorer, social filtrering av flöden samt  meta-data som etiketter och hashtags utvecklas succesivt till att all information får ett ytterligare lager av s k meta-data som gör att maskiner kan hjälpa oss att söka och filtrera. Det frigör en väldig massa arbete från oss och gör att webben blir en distribuerad hjärna (det som en assistent i bästa fall är i “meatspace”) som ger oss tips och petar på oss när nåt viktigt eller intressant händer. Som en konsekvens av detta så har olika former av standarder för meta-data formats, från de lösliga hashtagsen till strikta standarder för hur olika dokumenttyper och innehåll.

Vad är din bild?

Advertisements